Kennisbank

Een zinvol sollicitatiegesprek voor jou als werkgever

Het sollicitatiegesprek is één van de belangrijkste onderdelen in het selectieproces voor nieuw personeel. Tijdens een sollicitatiegesprek met een nieuwe medewerker kun je niet alleen dieper ingaan op de vaardigheden en werkervaring die een sollicitant heeft genoemd in zijn CV, je kunt ook beter beoordelen of iemands motivatie en persoonlijkheid bij jouw organisatie passen. Maar hoe doe je dit?

Tips voor een sollicitatiegesprek

Dit zijn de beste tips van Power Company voor een zinvol sollicitatiegesprek voor de werkgever.

 • Bekijk het LinkedIn-profiel van de sollicitant
  Doe onderzoek naar de sollicitanten die hebben gesolliciteerd. Doe dit via hun LinkedIn-profiel om een beter beeld te krijgen over hun werkverleden, netwerk en zakelijke connecties. Hierbij doe je natuurlijk niets dat in strijd is met de AVG- regelgeving.

 

 • Bereid je voor op het gesprek
  Bereid het gesprek goed voor. Omcirkel bijvoorbeeld belangrijke punten uit het CV. Er zijn namelijk vast bepaalde aspecten waar jij benieuwd naar bent. Wellicht zijn er keuzes gemaakt in de opleiding of loopbaan waar je nieuwsgierig naar bent. Maak voor jezelf een overzicht wat je allemaal wilt weten en welke vragen je wilt stellen aan de sollicitant.

 

 • Wees nieuwsgierig naar de sollicitant
  Als er een sollicitant op gesprek komt, is het de bedoeling dat je deze persoon beter leert kennen in een erg korte tijd. Het moet niet alleen klikken op werkinhoudelijk, maar ook op persoonlijk vlak.
  Naast de algemene vragen over de functie is het ook belangrijk dat je persoonlijke vragen stelt. Laat de sollicitant een paar vragen beantwoorden, maar vertel daarbij zelf ook iets over jezelf. Hiermee creëer je openheid, transparantie en vertrouwen. Door persoonlijke vragen te stellen kan je een goede inschatting maken wie de sollicitant echt is.

 

 • Luister meer dan dat je praat
  Voorkom dat je zelf (te) veel aan het woord bent. Uiteraard vertel je over het profiel waar de sollicitant naar solliciteert, het bedrijf en de werksfeer. Daarna is het de beurt aan de kandidaat. Hoe meer je de persoon laat praten, hoe beter jij een beeld kan vormen over zijn of haar kwaliteiten en karakter. Daarnaast vraag je altijd aan het einde van het gesprek of hij of zij nog vragen voor jou heeft. Hiermee beantwoord je eventuele onduidelijkheden of kan je toch nog extra informatie geven.

 

 • Benader referenties
  Vrijwel iedereen heeft werkervaring of stage gelopen. Maak hiervan gebruik en benader de referenties van de sollicitant. Het is wel wettelijk verplicht dat je de sollicitant om toestemming vraagt om zijn of haar referenties te benaderen.

 

Hulp bij werving van nieuw personeel

Power Company helpt jou als werkgever graag bij de werving en selectie van de juiste kandidaten. Nieuwsgierig hoe we helpen bij sollicitatieprocedures? Neem even contact met ons op!

 

Onze klanten geven ons
een 4.8 uit 5 sterren

Contacten leggen wij graag!

Zoek je werk of werknemers? Heb je een vraag?
Neem contact op en wij gaan voor je aan de slag!

Bellen

0599 - 82 02 08

Whatsapp

Email

info@powercompany.nl

Chat

Direct contact via de chat. We zitten voor je klaar!