Wij maken gebruik van cookies om de website goed te laten functioneren en het gebruik van de website te analyseren en te kunnen verbeteren. Meer informatie.
December is voor veel ondernemers een drukke maand. De feestdagen staan voor de deur. Horeca, supermarkten, bloemisten, groothandelaren, maar ook zelfstandigen met een slagerij of een groente en fruitzaak maken vele overuren. Extra hulp komt deze maand als geroepen. Echter, bent u op de hoogte van de (onverwachte) risico’s van het inhuren van extra tijdelijk medewerkers?
Verantwoordelijkheid voor tijdelijke medewerkers
Ook als u tijdelijk extra personeel inhuurt, kunt u te maken krijgen met ziekte. In het ergste geval wordt een tijdelijke medewerker langdurig ziek. Bij langdurige ziekte krijgt u als werkgever te maken met een loondoorbetalingsplicht. Deze loondoorbetalingsplicht geldt gedurende de contractstermijn of voor maximaal twee jaar. Daarnaast kan de medewerker uw premies bij UWV tot 12 jaar beïnvloeden.
De hoogte van de loondoorbetaling tijdens ziekte bedraagt minstens 70% van het laatstverdiende loon.
Verplichtingen tegenover tijdelijke medewerkers
1. U moet tijdelijke medewerkers / oproepkrachten bij ziekte uitbetalen. Ook een oproepkracht heeft recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken.
2. Een tijdelijke medewerker / oproepkracht heeft per ongeplande oproep recht op minimaal drie uur uitbetaling, ook als hij of zij minder heeft gewerkt. Indien u vooraf afspraken over de oproep heeft gemaakt, geldt deze regel niet.
3. Een werkgever is verplicht een zieke tijdelijke medewerker zo snel mogelijk te laten re-integreren. U moet er alles aan doen om hem of haar weer aan het werk te krijgen. Dat kan ook werk zijn wat niet onder de functie van de medewerker valt. Het gehele re-integratietraject dient u een dossier bij te houden, zodat u kunt laten zien dat er alles aan is gedaan om de medewerker weer te laten werken.
Payrollen biedt vele voordelen wanneer u tijdelijke medewerkers wilt inhuren. Aangezien de medewerkers bij ons op de loonlijst komen te staan, heeft u nergens omkijken naar. De administratieve rompslomp wordt u uit handen genomen. Daarnaast kunt u gedurende de eerste 78 weken (fase A, ABU-fasensysteem) te allen tijde de arbeidsovereenkomst laten beëindigen. In deze 78 weken betaalt u slechts de daadwerkelijk gewerkte uren. Bij ziekte / arbeidsongeschiktheid betaalt u dus helemaal niets en zorgen wij ervoor dat de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan.
Wilt u meer weten over het inhuren van extra tijdelijke medewerkers? Of wilt u weten wat Power Company voor uw onderneming kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord. Indien gewenst maken we een vrijblijvende afspraak.
Bron: penoactueel.nl